Stránky

čtvrtek 14. dubna 2016

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu


Na komiks All Star Western jsem byl celkem zvědavý. Je to totiž úplně odlišné čtení než které u nás od DC vychází. A tak si z hlavní komiksové řady new 52 můžeme mimo Batmana, Supermana, Wonder Woman a třeba i Ligy Spravedlnosti přečíst jak to chodilo v dobách pistolníků, prašivých kojotů a indiánů. 

Příběh začíná příjezdem Jonaha Hexe do Gothamu 19. století. Ve městě je vrah zabíjející prostitutky a protože policie není zrovna schopná, tak se do případu vloží Amadeus Arkham společně s lovcem lidí Hexem. Musím říct, že spojení těchto dvou postav je opravdu geniální, a hlavně jejich odlišnost dodává příběhu ten správný šmrnc! Vyšetřování tedy může začít.


Amadeus Arkham zde působí také jako vypravěč a celým příběhem nás provázejí jeho zápisky, které tvoří převážně studování povahy jeho kolegy. Naopak Hex je pravý pistolník, který pro ránu nejde daleko, ale přitom mu význam slov jako je spravedlnost nebo čest není cizí. Velice mě bavilo špičkování těchto dvou postav a místy jsem se bál o doktorovo zdraví.


Vraždy prostitutek provází vzkazy o strachu. Za tímto mordováním se ovšem skrývá mnohem více než se na první pohled zdá. Hex s Arkhamem se tedy vydávají navštívit Gothamskou smetánku, aby odhalili kdo je za vše zodpovědný. Vývoj je určitě překvapující a příběh je pěkně temný a detektivní. Je vidět, že Gotham byl vždy město plné strachu, neřestí a temných uliček, kde se po setmění bez pistole chodit nevyplácí. Na cestě za vyřešením případu se našim dvěma hrdinům do cesty postaví mnoho zabijáků, příšer z Gothamského podzemí nebo zlodějů, kteří unášejí malé děti do kanalizačního systému města. 


Hlavní příběh s Jonahem Hexem a Amadeem Arkhamem mě hodně  bavil a doufám že vyjde další All Star Western, kde tato dvojice bude figurovat. V knize najdeme ještě dva krátké příběhy. Ten první se točí kolem zombie  a indiánů, ve kterém je hlavní postavou démonický hrdina El Diablo. Druhý je pak o čínských přistěhovalcích, a hrdinkou je Barbary Ghost, hledající pomstu za smrt své rodiny.


Scénáristé Justin Gray a Jimmy Palmiotti vytvořili zábavný komiks z westernového prostředí. U kresby Justina Moritata jsem byl ze začátku nejistý, ale i když je jednodušší , skvěle se k příběhu hodí a navozuje temnou atmosféru. Zbylé dva příběhy nakreslili Phil Winslade a Jordi Bernet. Pro mě jsou Pistolníci z Gothamu překvapením a jsem rád, že se BB/art rozhodl komiks vydat. Kniha má 192 stránek a zakoupit si ji můžete třeba ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat