Stránky

úterý 5. července 2016

Želvy Ninja a jejich tři menu


Leonardo, Rafael, Michelangelo a Donatello. To jsou jména želv (tedy těch komiksových), které zná celý svět! Je to už rok, co Comics Centrum vydalo první díl úplně prvních příběhů o Želvách Ninja! Původně to vůbec nebyly komiksy pro děti, protože se v nich objevuje násilí a krev, což k želvám podle mě dokonale sedí. 


Zřejmě jako většina lidí jsem se i já se čtyřkou želvích bratrů a jejich krysím otcem Třískou poprvé setkal při sledování kultovního animovaného seriálu (toho z roku 1987). Vtipný a hlavně zábavný seriál jsem jako malý hltal každé víkendové ráno v televizi ale i na VHSkách. Avšak komiksové Želvy Ninja vymysleli před třiceti lety scénárista Kevin Eastman a kreslíř Peter Laird a protože měl komiks obrovský úspěch, chopili se ho kolegové z televizní branže, kteří se rozhodli vytvořit seriál hlavně pro dětské publikum. Perličkou je, že až v seriálu se želvám dostalo barevné rozlišení jejich pásků přes oči.


V tomto článku bych se rád podíval na to, jaké jsou tři doposud vydané díly od Comics Centra. Předně bych chtěl říct, že jsem byl ze začátku překvapen, jak hodně se liší komiks od již zmíněného animovaného seriálu. Je mnohem syrovější a násilnější, ale po chvíli jsem si na to zvykl a začal si tohle pojetí užívat. První kniha - Menu č. 1 - nás seznámí s původem želv a mistra Třísky. Protivníkem není nikdo jiný, než mocný Trhač se svým klanem Foot (v českém překladu klan Noha) a na scéně se objeví i April O´neilová. 


Želvy začínají vycházet ven z kanálů, aby mohli po tvrdém výcviku začít bojovat proti zločinu přímo v ulicích města. Tříska vyšle želvy na misi proti Trhačovi, protože ten zabil jeho pána, a tak se utkají ve velké bitvě s klanem Noha i samotným Trhačem. Navíc se musejí postarat o teroristu, který vytvořil robotické myšilovy a veřejně vyhrožuje městu strhnutím několika budov, pokud nedostane výkupné. Na závěr prvního dílu je samostatný speciál s Rafaelem, kde se ukáže i Casey Jones. Menu č. 1 tak navozuje skvělou a pro mě úplně novou atmosféru želvích příběhů. 


Menu č. 2 navazuje na události z Menu č. 1 a v celé knize je jen jeden ucelený příběh. Želváci pátrající po svém mistrovi objeví budovu s nápisem TCRI. Protože podle vyprávění mistra Třísky může právě TCRI za jejich původ a tak se rozhodnou tuhle tajemnou moderní budovu prozkoumat. Narazí na mimozemské bytosti a díky jejich vynálezu jsou vyslány do vesmíru na planetu Triceraton. Aby se mohli dostat zpátky domů, musí si svůj návrat na zemi vybojovat v mezigalaktických gladiátorských hrách. Celá druhá kniha je tak jedno velké Sci-fi galaktické dobrodružství plné akce a všelijakých mimozemských bytostí. Tenhle díl mi hodně připomínal skvělý komiks o Hulkovi - Planeta Hulk. Možná, že se tvůrci Hulkova příběhu nechali Eastmanem a Lairdem inspirovat.


Třetí a zatím poslední Menu tvoří jednotlivé příběhy a přináší i zásadní změnu loga. To muselo nakladatelství změnit na rozkaz majitele práv Nickelodeonu, jehož komunikace je celkem prapodivná (více info na Fb stránkách Comics Centra). Vraťme se ale k třetímu dílu. První sešit je věnovaný Michelangelovi. Ten si chce užít vánoční atmosféru a nákupy dárků a tak se vydá na procházku do města, jenže se stane svědkem krádeže dodávky plné vánočních dárků pro dětský domov. Tříska si ve svém mystickém příběhu vymění mysl s japonským mistrem, který chce zachránit pokračování tradice svého rodu. Donatello potká kreslíře Jacka Kirbyho a zažijí společné dobrodružství. V posledním sešitě svádí souboj Leonardo a klan Noha. Příběh s Leonardem se mi líbil ze všech nejvíce, protože akční scény beze slov prolínají vtipné panely s ostatními želváky a April připravující vánoční večeři a stromeček. Tento díl přináší i jedno nečekané odhalení!


Ze všech tří knih jsem naprosto nadšený a každé Menu jsem si vychutnal do posledního drobečku. Komiksy mají originální kresbu, která mě baví a má úžasnou atmosféru. Lairdovo nakreslené město na vás dýchá nebezpečím a zaplavuje pocitem, že za každým rohem čeká nějaký vagabund a po setmění je lepší zůstat v teplíčku domova. Kromě kresby je zde i kvalitní scénář a dohromady pánové Eastman s Lairdem vymysleli skutečně chytlavé příběhy které fungují. Nechtěl jsem do detailu rozebírat jednotlivé knihy zvlášť, spíš jsem se chtěl podělit o svou radost, kterou mi čtení těhle tří báječných komiksových děl přineslo a hlavně mě dokázaly bavit více, než podobně staré komiksy (třeba ty ukecané vycházející v aktuální druhé řadě UKK - proč si nerejpnout, že..). 


Comics Centrum mě tak dokázalo vrátit do mých dětských let a nechat si znovu užívat želví dobrodružství. Já jen doufám v to, že se povede uskutečnit vydání dalších dílů, které je aktuálně pozastavené. Obdivuji trpělivost všech lidí z nakladatelství, protože bych už asi v komunikaci s Nickelodeonem dávno ztratil nervy. O to víc jim fandím a moc rád budu mít za pár let v knihovničce celý obrázek tvořený ze hřbetů všech knih. Komiksy Želvy Ninja se po dlouhých letech podařilo dostat k českým čtenářům a jejich Menu stojí rozhodně za přečtení. Troufám si říct, že pro fanoušky je to povinnost. Komiksy zakoupíte přímo na stránkách Comics Centra. Potom už stačí jen objednat donášku pizzy a pustit se do čtení. Nechte si chutnat!


Žádné komentáře:

Okomentovat