pátek 29. dubna 2016

Goon 5: Zvrhlé choutky


Přátelé pokud jste Goona ještě nečetli vřele doporučuji napravit, a pokud jste už četli první čtyři díly, rozhodně se neváhejte pustit do toho posledního s názvem Zvrhlé choutky. Pátý díl Goona nám přináší nečekané zvraty. Eric Powell dal do knihy ještě více akce a komiks je mnohem temnější než díly předchozí. 



Komiks o celkem 128 stránkách začíná příběhem s Krkavcem. Ten se stává poměrně důležitou postavou, protože se v posledním dění odebral na odpočinek aby dělal společnost stromům a mechu, jeho mysl se vydala na špacír a odhalila zajímavé tajemství o Páteru Monster - jeho pravé jméno. Na Lonely Street se mezitím do sebe pustilo několik mafiánských rodin prahnoucích po nadvládě nad městem.



Páter chce samozřejmě celé této situace využít a protože mu dochází potřebný počet nedochcíplin, rozhodne se na svět přivést zcela nová monstra. Goon jim říká malí krvežíznivý parchanti, mě spíš připomínají ještě ošklivější a zmutovanější kopii Gluma z pána prstenů. Když zaútočí na Lonely Street, musí Goon s Frankym a Krkavcem zapojit veškeré úsilí k obraně své čtvrti. 



Dalo by se říct, že tady už končí veškerá legrace, ale naštěstí i tentokrát si můžeme užívat Powellův specifický humor, který ke Goonovi neodmyslitelně patří. Po prvních dílech by mě vůbec nenapadlo, kam až daleko se může děj posunout. Naštěstí pro mě je autor vynikající vypravěč a výtvarník. 



Eric Powell mě baví tím, jak umí skvěle pracovat s postavami. Některé umí do děje postupně protlačit tak, že když se v minulém díle pořádně objevil Willy Nagel, okamžitě jsem si tuhle nedochcíplinu oblíbil. Willy je bourák ale já hned věděl, že z toho kluka jednou něco bude! Co ale také autor ovládá, je umění ukončit děj v tom nejlepším. Když už se začne příběh parádně rozjíždět, tak na to, jak to celé dopadne, si budeme muset počkat na další díl. Ten by měl vyjít na podzim tohoto roku.



Zvrhlé choutky jsou, stejně jako předchozí díly, excelentně nakreslené. Powell je jeden z nejlepších výtvarníků, které u česky vydaných komiksů můžeme obdivovat. Ať už kreslí tužkou, nebo maluje, vychutnával jsem si každý obrázek. Kniha obsahuje i několik krátkých bonusových příběhů od různých kreslířů. Comics Centrum se může pyšnit dalším skvělým komiksem a pevně věřím, že si svou cestu ke Goonovi najde mnohem více fanoušků. Je to totiž skvělé čtení! Komiks Zvrhlé choutky můžete pořídit třeba ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat