neděle 5. března 2017

DC komiksový komplet - Batman a syn


JE TO TADY!!! CO že to? No přece DC komiksový komplet! Tak jo, hoďme stranou to jupí a hurá, a pojďme se prostě podívat na samotný komiks. Na rozdíl od Ultimátního komiksového kompletu má vydání na starosti Eaglemoss společně s BB/artem. Batman a syn čtu možná už po čtvrté a s každým dalším přečtením se mi líbí víc a víc.


Grant Morrison dal DC jednu z nejoriginálnějších a nejosobitějších postav a to se jen tak někomu nepoštěstí. Damian Wayne, biologický syn Bruce Waynea, syn Talie al Ghul a vnuk jednoho z největších protivníků Batmana, Ra´s al Ghula. A tohle je komiks, kde se objeví úplně poprvé, a zásadně tím změní Batmanův život!



Že by byl Batman nějak extra nadšený z toho, že má syna, to se teda říct nedá. Na druhou stranu mi tak nějak připadá, že se s tím smíří celkem rychle, a to mi k hrdinovi který je podezřívavý a jen tak si k tělu někoho nepustí moc nesedí. To ale nemění nic na tom, že se snaží mít situaci pevně v rukách a ukázat Damianovi, který je pěkný fracek, kdo je tady pánem. V tu chvíli jde z Batmana nemalý respekt.



Kresba je skvělá. Čistý a kvalitní mainstream. Moc rád bych vypíchl scény v úvodu knihy, kdy Talií vytvořená armáda Man-batů zaútočí na nějakou dobročinnou akci v Londýně. To, jak jsou scény doprovázené komiksovými obrazy v pozadí, na kterých je nakresleno "au to bolí", "boom", "džungle se rozzářila" atd., to je jednoduše dokonalé. S kresbou si Andy Kubert doslova vyhrál.



V tomhle komiksu se mi líbí ta inovace se kterou Morrison přišel. Čtenáři tak servíruje něco, co si zapamatuje a pokud ho příběh chytne, bude chtít pokračování. Co mi naopak vadí je ta Morrisonova až neuvěřitelná chuť psát příběhy složitější než by bylo třeba, a je tak nutné žhavit mozkové závity opravdu na plno. Třeba takový konec je velmi zmatený a sám jsem musel hledat spoustu informací, abych si vůbec dokázal dát souvislosti dohromady. 



Mimo úvodního slova, představení autorů a stručného popisu předchozích událostí, se na konci nachází jeden retro sešit. V tom se zase poprvé objevila Talia al Ghul. Na bonusové retro sešity v DCkk se těším, ale tenhle mě nějak extra nebavil a svým dějem moc nezaujal. Oproti knize Batman a syn, kterou vydal BB/art v roce 2012, nám zde chybí několik posledních stránek, kde jsou další verze Batmana a "nekomiksový" příběh s klaunem. Celkově vzato má Batman a syn své mouchy ale i světlé stránky, které z něj dělají povedený komiks.

     7/10         


Žádné komentáře:

Okomentovat