pondělí 20. března 2017

DC komiksový komplet - Green Lantern: Tajemství původu


Ze začátku se budou v DCkk objevovat tituly, které už u nás v minulosti vyšly. Je tomu tak i u Green Lanterna od Geoffa Johnse. Od tohohle oceňovaného autora máme možnost si přečíst i další dvě knížky o Green Lanternovi - Žádný strach a Pomsta Green Lanternů. O nich tu ale dnes psát nebudu, pojďme se podívat na Tajemství původu.


Možná jste někdy viděli film s Ryanem Reynoldsem a je vidět inspirace právě tímto komiksem. Předně by se dalo říct, že pokud nemáte s tímto zeleným hrdinou žádné zkušenosti, je knížka Tajemství původu ideální volbou jak s ním začít. Scénář má na starosti již zmíněný Geoff Johns a kresbu Ivan Reis. 


Hlavní postavou je Hal Jordan. Letecký pilot co si v dosavadním životě zažil svoje a vyrovnává se s tím po svém. Trošku arogantní, namyšlený ale taky naštvaný na to, jaké rány už musel ustát. Jeho povaha je krásně vidět na scénách, kdy riskuje s letadlem a zahrává si s vlastním zdravím aby dokázal že má na víc, než se od něj očekává. 


Jeho osud, stát se hrdinou, mu spadne do klína a on se s tím opět musí poprat. Proto mám Hala jako Green Lanterna rád, přesto že je neustále podceňovaný dokazuje všem, že by ho neměli brát na lehkou váhu. Dalším plusem komiksu je samozřejmě Sinestro, který je v příbězích o Lanternech neskutečně silnou postavou. A jeho vývoj je tady moc dobře napsaný. Doufám, že se u nás dočkáme vydání i dalších pokračování, protože Johns nastartoval skvělou Lanterní sérii.


Kresba je moderní, hodně barvitá a kouká se na ní pěkně. Co mi ale přijde že Ivan Reis neumí jsou výrazy ve tvářích. Jeho obličeje jsou občas hodně nepovedené a prostě mi připadají takové bez výrazu. Mimo tuhle výtku se mi celkově kresba líbila, Co Reisovi jde je kresba pozadí a klobouk dolů za vymyšlení všech těch mimozemských postav a celého sboru Green Lanternů.


Po přečtení příběhu Tajemství původu si můžeme přečíst Tajemství původu II. pod nímž se skrývá retro příběh s původním odvyprávěním toho, jak se prsten k Halovi dostal a jak Abin Sur byl o život lehčí. Teď vážně, k tomu příběhu není co dodat, protože tohle jsou komiksové dějiny a buďme rádi za každý přeložený komiks z těchto bronzových, stříbrných a zlatých let. Pokud se k vám ještě nedostalo žádné čtení s Green Lanternem, sáhněte po DC komiksovém kompletu - Tajemství původu a chybu určitě neuděláte!

7/10


Žádné komentáře:

Okomentovat