pondělí 18. dubna 2016

Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí


Dostal jsem se ke čtvrtému dílu Goona. Komiks s názvem Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí nastavuje laťku této série zase o kus výš a dává čtenářům přesně to, na co jsou u Erica Powella zvyklí. Na začátek bych chtěl Goona doporučit i těm kteří ho ještě nečetli a nebo nad tím dost vážně uvažují, protože tenhle borec v bekovce si to za prvé zaslouží a za druhé je to neskutečně originální komiks který buď  budete milovat, nebo...




Na začátku komiksu se nachází samostatný příběh o americkém fotbale. Ve městě je trenér, který chce dát dohromady fotbalový tým a protože je to tvrdý sport, tak tým tvoří pár největších ranařů z Lonely Street. Následuje velmi povedené převyprávění Vánoční koledy od Charlese Dickense a můžu říct, že jsem se hodně pobavil. V této povídce vyniká hlavně Franky, ten vystupuje jako jeden ze tří duchů vánoc. Vánoční koleda se Powellovi povedla.


Od třetí kapitoly už začíná hlavní příběh a jde tu především o Dr. Hieronyma Slitinu.  Protože mu nastanou zdravotní komplikace zavolá si na pomoc Goona a Frankyho. Musejí se však vydat bránou do jiné dimenze. Na cestě je čeká mnoho zákeřných stvoření a halucinací. Svůj úkol nakonec splní, každopádně Dr. Slitina svůj vděk projeví jinak, než by kdokoliv z naší dvojice hrdinů čekal. 


Ani v této knize není nouze o pořádné rvačky s všelijakými příšerami či naprogramovanými vraždícími roboty. Pozitivní na celém komiksu je, že čtení příjemně odsýpá, a svou kvalitu zábavy si drží po celých 160 stránek. Stejně tak i zde je řada vtipů a hlášek, bez kterých si Goona už ani neumím představit. Třeba taková scéna kdy je Goon ve vězení a místní vězni zjistí s kým mají tu čest... Při jejich reakci jsem málem umřel smíchy.


Takových momentů kdy se budete nahlas smát je v komiksu mraky. Kresba je opět geniální. Vyniká svou jednoduchostí a oku lahodícími detaily. Eric Powell zvládá perfektně nakreslit jak lidi, tak i zvířata. Třeba takový žralok je v jeho podání skvělý. Goon je kombinací všech dobrých věcí, které by měl kvalitní komiks mít. Už z toho důvodu mě moc mrzí že u nás Goon musí o svojí přízeň tak moc bojovat.


V komiksu Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí zažijeme s Goonem a Frankym mnoho dobrodružství a každá z postav se posune zase o něco dál. Mě si tato dvojice získává čím dál víc a po každém díle se těším na další pokračování. Komiks můžu doporučit jak fanouškům, tak i těm, kteří ještě přemýšlejí nad svezením se vlakem plném akce a humoru. Aktuálně už na stránkách Comics Centra můžete zakoupit i pátý díl - Zvrhlé choutky.


Žádné komentáře:

Okomentovat