neděle 10. dubna 2016

Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy


Třetí kniha Ligy spravedlnosti z new 52, která nese název Trůn Atlantidy, se jak už název napovídá, točí hlavně kolem Arthura Curryho. Aquaman, bývalý král Atlantidy, se bude muset zapojit do bitvy proti svému nevlastnímu bratrovi Ormovi a na pomoc mu samozřejmě přijdou i zbývající členové Ligy.


Ještě než začne hlavní příběh Trůn Atlantidy ukáže se v prvních dvou sešitech jedna z větších protivnic Wonder Woman. Řeč je o Cheetah. V tomto kratším příběhu se dozvíme o původu téhle leopardí bojovnice, a na rozjezd Liga spravedlnosti ukáže také něco málo akce. Ruku v ruce s touto dějovou linií je zajímavé sledovat co se děje mezi Supermanem a Wonder Woman. Kresbu tohoto příběhu má na starosti Tony S. Daniel, kterého můžete znát třeba z Batman: Detective comics, a jedná se o klasický povedený mainstream.


Mainstreamovou kresbu provází celá kniha. Scénárista Geoff Johns si na pomoc přizval  kreslíře Ivana Reise a Paula Pelletiera. To už se dostávám k hlavnímu bodu dne, příběhu Trůn Atlantidy. Vše začíná vypuštěním testovacích raket z námořní letadlové lodi. Jenže kdosi změnil souřadnice, rakety mají za nový cíl dno oceánu, kde se nachází Atlantida. To nakrkne aktuálního krále Orma a neštěstí je na světě. Orm se rozhodne zneškodnit vše co se nachází nad vodní hladinou a své útoky začne cílit na Metropolis a Gotham. Aquaman, Batman, Cyborg, Superman a Wonder Woman se tak musejí znovu sjednotit a vymyslet plán na zastavení hrozby. 


Orm se jeví jako schopný a silný protivník a Lize spravedlnosti nedá nic jen tak. Na města posílá obří tsunami a se svým vojskem útočí na na naše hrdiny. Ti pomalu neví kam dřív skočit, aby si poradili se vším najednou. A když už se zdá, že začínají mít situaci pod kontrolou, Orm se vytasí s dalším plánem a boj jede dál. Vypořádat se budou muset i se stvůrami ze dna oceánu. Protože síly nejsou nevyčerpatelné, na pomoc si nechají zavolat superhdiny z takzvané záložní řady. Trošku mě zklamalo, že v tomto komiksu chybí Flash a Green Lantern. Kdo ví, kam se poděli.


Boj o trůn Atlantidy není jen řadová bitka kde se pár maskovaných hrdinů a padouchů předhánějí kdo má větší ego. Tohle je čistokrevná válka! Ovšem otázkou je, kdo stojí za touto válkou? To už zjistěte sami v komiksu který je nabitý akcí, spoustou vody a rybiček, a také bojem nejen o trůn Atlantidy ale trošku i o trůn Ligy spravedlnosti. 


Po prvním prolistování knihou jsem měl hodně rozpolcené dojmy. Celé to na mě působilo zmatečným dojmem, ale nakonec jsem se nikde neztrácel, a čtení jsem si užil. Když bych to měl srovnat s první a druhou knihou, tak jednička se mi zatím líbí nejvíc. Pokud si bude Liga spravedlnosti držet lehce vzrůstající kvalitu i nadále určitě budu spokojen. Teď už by to jen chtělo vydat Aquamana z new 52! Komiks Liga spravedlnosti: Trůn Atlantidy vydalo Nakladatelství BB/art, má celkem 176 stránek, a zakoupit ho můžete třeba ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat