čtvrtek 31. března 2016

Batman: Země jedna


Rodinka Batmanových originů se rozrostla o Zemi jedna. V tomto alternativním vesmíru DC Comics není Bruce Wayne zkušeným a nezranitelným temným rytířem. Dalo by se říct, že svou podstatou zatím ani není Batmanem. Ale je rozhodnutý vydat se na cestu, na jejímž konci se chce pomstít za vraždů svých rodičů, a možná se stát legendou.


Titul Země jedna je fajn v tom, že nemusíte mít světoborné znalosti z komiksů o Batmanovi, a pokud aspoň víte kdo je Alfred, Penguin a co je batmobile, můžete se směle vrhnout do čtení. Ikdyž pokud to nevíte, troufnu si říct, že i tak se budete dobře bavit bez nějakého většího tápání v ději. 


Bruce Wayne je i v tomto originu miliardář a playboy, ale jako začínajícímu Batmanovi se mu moc nedaří. Vše se teprve učí, a ani jeho hračky nefungují tak jak by měly. Skvělým příkladem je úvodní scéna, která nás svou akcí okamžitě vtáhne do děje. Hlavní příběhová linie se pak odvíjí od scény, kde v uličce zemřou Bruceovy rodiče, a malého Bruce dostane na starost bývalý mariňák Alfred. Vyšetřit vraždu svých rodičů, a hlavně se pomstít, je důležitým motivem pro zrod Batmana. 


Myšlenka příběhu je vlastně o tom, jak by to vypadalo, když by byl Batman v normálním světě. Země jedna je drsná a temná, a autoři nemohli pro přerod Bruce v Batmana vyobrazit horší místo. Místo kde policie nehraje za stranu dobra ale je vystrašená, a kde zločinecké gangy hrají první housle ve vládnutí Gothamu. Místo kde Jim Gordon je jen šedou myší na policejním okresku. A hlavně místo, kde je starostou jeden z největších protivníků Batmana.


Scénárista komiksu Geoff Johns velice dobře vytvořil nové charaktery známých postav. Ať už je to Alfred, který není tím klasickým komorníkem, vynálezce Lucius Fox nebo už zmíněný Gordon, který má stažené půlky z mafiánů ovládajících město. Mimo to se v Zemi jedna setkáme i s novým záporákem Oslavencem. S postavami si Johns pohrál opravdu bravurně. A pokud přidám i skvělou kresbu od Garyho Franka, dostala se mi do rukou knížka, která se svým originálním pojetím může zařadit mezi nejlepší příběhy s Batmanem, které se u nás dají sehnat. 


Pokud ovšem od Batmana: Země jedna očekáváte druhý Rok jedna od F. Millera, budete možná trošku zklamaní. Doporučuji tenhle komiks brát jako další alternativu toho, jak se Batman zrodil, a číst ho tak, jako by to byl jeden z vašich prvních komiksů s netopýrem. Já jsem se v Zemi jedna bavil. Pokud máte chuť na oddechovku z prostředí Gothamu, je tahle 144 stránková knížka kterou vydalo nakladatelství Crew ta pravá volba. Batmana můžete zakoupit třeba ZDE





Žádné komentáře:

Okomentovat