pondělí 9. května 2016

Batman Detective comics 4: Trest


Čtvrtý díl Batmana ze série Detective comics je oproti svým bratříčkům pěkný špalek. Opět se jedná o více příběhů v jedné knize, na kterých se podílelo více kreslířů. Komiks Trest je čistokrevný mainstream, ve kterém musí Batman čelit zástupu man-batů a novému zajímavému protivníkovi. Pojďme se tedy podívat, co si pro nás scénárista John Layman a kreslíři Jason Fabok s Andy Clarkem připravili.


Předchozí díl, Imperátor Penguin, rozjel slibný příběh o novém nástupci Oswalda Cobblepota. Ten zde pokračuje přesně tam, kde v minulé knize skončil. Emperor Penguin získal man-batské sérum a vypustil ho do ulic Gothamu. Rychle šířící se nákaza mění většinu obyvatel v man-baty a Batman musí najít řešení, jak všechny vyléčit. Na pomoc mu přijde sám otec onoho séra Kirk Langstrom. Tímto příběhem začíná celý svazek Detective comics.


V knize sledujeme čtyři dějové linie, které se navzájem protínají. Své pokračování má působení Emperora Penguina. Ten se dočká své chvilky slávy a dá si s Batmanem velký souboj. Ale hlavní příběhovou linií je ta s novým padouchem Wrathem. Jedná se o jakéhosi tajemného padoucha, který vraždí policisty, a svou zbrojí připomíná Batmana. Členové Gothamské police mají samozřejmě strach a získávají těžkou nedůvěru v Temného rytíře. Wrath je určitě dobrá postava, ale dalo se z ní vytěžit daleko víc! John Layman si mohl více vyhrát se vznikem postavy a napsat jí tak daleko lepší příběh.


Další příběhové linie, které se v knize objevují, se točí kolem vědce Kirka Langstroma a policisty Harveyho Bullocka. Kapitoly s Dr. Langstromem nás zavedou do tajných nočních dobrodružství, když se coby Man-Bat prohání ulicemi Gothamu. Ne vždy si své zážitky pamatuje, takže při sledování ranních zpráv mu není zrovna do zpěvu. Svou úlohu v příbězích o Langstromovi hraje i jeho manželka Francine, se kterou jsme se již mohli setkat například v komiksu Batman a syn. 


Kapitoly s Harveyem Bullockem mě velice potěšily. Bullock zde má své kladné stránky, a konečně nepůsobí jen jako tlustej smradlavej idiot, ale jako normální člověk. Autoři si každopádně pěkně zahráli s jeho psychickou stránkou. V jeho příběhu se stane obětí únosu a tak Harveyho můžeme vidět totálně zdecimovaného jak fyzicky, tak psychicky. 

Dalo by se říct, že je Batmanův čtvrtý Detective comics spíše o vedlejších postavách, že samotný Batman zde hraje druhé housle a v některých partech je i celkem velký looser. Tak to ale určitě není. Pravda, svou kvalitou by se série mohla ubírat úplně jiným směrem, aby konečně splňovala to, co sám název napovídá. Trest není to nejlepší, co u nás můžete s Batmanem sehnat, jeho koupí ale chybu také neuděláte. Mě se kniha líbila, hlavně co se tloušťkou týče, i kresbě nemám co vytkonut ale... No uvídíme, kam až se série Detective comics vyvine. Komiksy vydalo naklatelství BB/art a zakoupit ho můžete třeba ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat