neděle 15. května 2016

Teror ve jménu víry


Dost dlouho jsem od zakoupení tohoto komiksu čekal, až přijde ta správná nálada na jeho přečtení. Nakladatelství Comics Centrum s tímto dílem přišlo celkem "svátečně" na 11. září 2015, tedy přesně 14 let po útoku na WTC ve Spojených státech. Tato událost měla vliv nejen na Ameriku, ale i na celý svět a tak je jasné, že se to dotklo i Franka Millera a rozhodl se své pocity ztvárnit do komiksu Teror ve jménu víry.


Předně bych chtěl dát najevo, že ať je kdokoliv nakloněn k jakémukoliv vyznání, je to jeho volba a pokud s tím neotravuje další lidi, je mi jedno v co věří. Stejně tak to je i s politikou. Blbý je, když začnou umírat lidi. Takže potom dokážu pochopit, když se jeden z nejuznávanějších komiksových autorů chce vypovídat, možná vybrečet a nebo přinejmenším vyvztekat ve svém příběhu.


Děj se odehrává v Empire City a na samém začátku se setkáváme se zlodějkou, kterou pronásleduje jakýsi maskovaný hrdina Správkař. Hutně prší a naše hlavní postavy se kočkují na střechách budov. Není třeba už více rozebírat, že původně se mělo jednat o Batmana a Catwoman, což i s malým úsilím jednoduše poznáte. Stejně tak i komisaře Gordona. Ve chvíli, kdy si na jedné ze střech Správkař a zlodějka Natálie v zápalu boje začnou vyznávat své city, vypuknou všude po městě bombové útoky. Oba dva to nemůžou nechat jen tak a své město chtějí ochránit za každou cenu.


Podaří se jim chytit skupinu atentátníků, nemilosrdně se s nimi vypořádají a když od jednoho z nich zjistí co má celá organizace v Empire City za lubem, může záchranná mise začít. V komiksu je více vedlejších postav, ale nějaký prostor na jejich větší výstup zde není. Příběh letí jako ukradené letadlo a než se nadějete jste na konci knihy, kterou slupnete jak malinu. Možná by mohl být příběh dvojnásobně delší, ale i tak vyjadřuje to co má a netřeba ho více rozpitvávat. Celkově jsem od Franka Millera čekal více. Vzhledem k jeho zkušenostem je to příběh s nevyužitým potenciálem, což sráží hodně bodů. 


Teď se dostanu k tomu hlavnímu co může nejvíc nalákat k přečtení. Hádáte správně - je to kresba! Pokud jste od Franka Millera už něco četli tak víte, že jeho kresba je jedinečná, dechberoucí a plná skrytých detailů. Pro mě jedna z nejlepších. Stejně tak to platí i u Teroru ve jménu víry a Miller tady předvádí něco neuvěřitelného. S každou stránkou by se dalo mazlit několik minut jak si musíte vychutnávat jednotlivé panely. Kresba je až na pár vybarvených detailů černobílá. Více barev je až v druhé půlce knihy.  Lepší kresbu jsem už dlouho neviděl!


Comics Centrum nabádá čtenáře, aby si svůj názor na tuto kontroverzní a provokující knihu udělali sami. Přes mnoho recenzí a názorů od vydání v českém jazyce mohu i já doporučit, aby jste si knihu koupili, protože za přečtení opravdu stojí. A hlavně proto, aby jste si i vy udělali svůj vlastní názor. Teror ve jménu víry můžete zakoupit se slevou přímo na stránkách Comics Centra. 



Žádné komentáře:

Okomentovat