středa 4. května 2016

Sága 2

Sága je  nevídaný úkaz mezi komiksy a já jsem velice rád, že u nás vyšla už druhá kniha. Pokud vám přesto nic neříká, nebo jste o Sáze ještě neslyšeli, jedná se příběh na hranici mezi sci-fi a fantasy. Nedokážu říct, pro koho je tenhle příběh přesně určen, ale myslím, že na tom ani moc nezáleží, protože každý si může najít to své.


Sága je příběh dvou vojáků z rozdílných světů, kteří proti sobě mají bojovat, ale místo toho se do sebe zamilují. Výsledek jejich lásky je maličká Hazel, která se jim narodí brzo po jejich útěku z vojenského tábora. V první knize jsme s nimi prchali před vojáky obou světů, před nájemnými lovci a stali se tak svědky jednoho velkého začínajícího dobrodružství. To jen tak bleskurychle o čem první díl je - pro ty, kdo ho ještě neměli možnost číst.


I druhý díl nás vrhá rovnou do akce. Žádný velký úvod zde není a děj tak odsýpá hned od začátku. Marko, Alana a jejich Hazel prchají vesmírem před nájemným lovcem Vůle, vojáky a princem Robotem IV s televizní obrazovkou místo hlavy. S těmito postavami jsme se mohli setkat už v prvním díle, a řada nových nám zde přibývá. Ať už se jedná o Markovu, jak to říct slušně, naštvanou ex-snoubenku nebo dědečka s babičkou.


Celý příběh je vlastně vyprávěním samotné Hazel. Kromě aktuálního dění se vrátíme i do minulosti, kde uvidíme jak se Marko s Alanou dali dohromady a zjistíme důvod jejich útěku od nesmyslné války. Narozením dítěte naštvali oba národy, protože do té doby nikdo netušil, že se dva rozdílní lidé z obou světů mohou milovat a už vůbec si nikdo nedovedl představit, že by spolu mohli mít dítě. Narozením dítěte se oba národy naštvali. Nikdo do té doby netušil, že by dvě rozdílné bytosti s tak rozdílnou kulturou, mohli zplodit potomka a k tomu se i milovat. Tímto nesouhlasem proti válce si vysloužili velkou pozornost a stali se tak terčem v hledáčku mateřské země Alany - Pevniny, i domovem Marka - měsíce Girlandu.


Komiks je neuvěřitelně bohatý na všelijaká stvoření, technologie, kouzla a neustále jsme byl překvapen něčím novým. Svět, nebo spíš celý vesmír, a hlavně veškeré postavy jsou neskutečně originální. Nepamatuji si, že bych si v nějakém příběhu našel vztah snad ke každé postavě, a jsem zvědavý, kam až se každý v příběhu vyvine. Vše se prolíná, děj je do posledního detailu propracovaný a dokázal mě vtáhnout bez možnosti sebrat se a odejít, než jsem se dostal k poslední stránce. Až na konci mě vyplivl, jenže já chci další a další díl. Až tak je to návykové.


Možná se Brian K. Vaughan nechal inspirovat Romeem a Julií, kdo ví, každopádně se mu společně s kreslířkou Fionou Staples povedlo vytvořit příběh, který se vyvíjí, je emotivní a neskutečně zábavný! Narazil jsem na okamžiky, kdy jsem se jen stěží bránil hlasitému smíchu, ale stejně tak i upřímnému dojetí. Sága je těchto emocí plná a je to i díky kresbě, protože Fiona Staples umí výrazy a nálady jednotlivých postav bravurně vykreslit. Teď nezbývá, než počkat na vydání třetího dílu, se kterým snad BB/art nepřijde zas až za rok. Sága 2 je vynikající komiks a zakoupit ho můžete třeba ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat