neděle 22. května 2016

X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek


Komiksů s oblíbenými mutanty už u nás vyšla celkem pěkná řádka, hlavně díky Comicsovým Legendám a Ultimátnímu Komiksovému Kompletu. Teď se mi však do ruky dostala knížka, kterou BB/art vydal už v roce 2011. Svým zpracováním ani kresbou se neřadí mezi kdovíjaké velkolepé příběhy, to ale není na škodu pokud hledáte komiks, u kterého si chcete odpočinout.


V knize totiž najdete 8 sešitových příběhů, z nichž má každý svůj uzavřený konec. Není tu tedy žádný vzrůstající děj ani vývoj postav. Jednotlivé sešity mají téměř stejně se opakující strukturu. Ono ani na těch pár stránkách není moc prostru k tomu něco pořádného budovat, pokud na sebe příběhy nijak nenavazují. Mě to ale vůbec nevadilo, spíše naopak, protože každý příběh je jiný, má jiné záporáky a v některých se objeví i známí Marvelovští hrdinové jako je Dr. Strange, Scarlet Witch nebo Thor. 


Hlavní postavy jsou původní členové X-Menů, které dal dohromady profesor Charles Xavier. Prvních pět studentů školy pro nadanou mládež - Cyclops, Iceman, Beast, Angel a Marvel Girl. Jako tým na mě působili uceleně. Místy bylo vidět, že ještě nemají tolik zkušeností a i když své schopnosti ovládají, někdy mi připadalo že jsou sami překvapení co všechno s nimi dovedou. 


Super je, že se v každém příběhu řeší něco jiného. Hned od toho prvního jsme vrženi rovnou do akce a X-Meni se tak postupně musí vypořádat s tajemnými rostlinami, Skrully, mrazivým obrem nebo třeba Lizardem od kterého jsou vyrušeni z odpočinku na dovolené. Profesor X svůj tým hezky vede, členové týmu poslouchají jeho pokyny, takže vlastně taková klasika. Oproti ostatním komiksům s X-Meny, které jsem měl možnost číst, jsou v První třídě daleko zábavnější. 


Postavy jsou odlehčené od vážnosti. Působí na mě celkem bezstarostně a pohodově. Cyclops je i zde vůdčí osobností celého týmu a kupodivu mi nelezl skoro vůbec na nervy, tak jak mi většinou lézt umí. Iceman je nejvíc zábavnou postavou a za každé situace z něj vypadne něco vtipného. Hank není tím pravým chlupatým Beastem jak ho známe, zato ze všech pěti je tím nejchytřejším. Angel miluje svou volnost, přesto jde do každé mise na plno. A Jean ještě není tou supermocnou mutantkou, svými schopnostmi ale převyšuje nad ostatními. 


Díky kresbě i stylu vyprávění jsem si připadal, jako když sleduji prvních 8 epizod povedeného animovaného seriálu. Kresba Rogera Cruze je jednoduchá a hezky barevná. Více detailů než samotné postavy mají prvky okolo nich (stromy, keře, kusy rozbitého Icemanova ledu či prostředí školy). Scénárista Jeff Parker podle mě do X-Menů nešel s tím, aby převyprávěl originální příběhy od Stana Leeho, ale povedlo se mu vytvořit své vlastní s původní sestavou Xavierova týmu a já myslím, že se mu to povedlo. I přesto, že tento komiks nepřináší žádné velké zvraty nebo vývoj postav, je rozhodně  zábavný a u jeho čtení  jsem se odreagoval (a o to tu jde především). X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek můžete zakoupit s 50% slevou ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat