neděle 20. března 2016

Batman: Návrat Temného Rytíře


Návrat Temného Rytíře je úplně jiný komiks, než všechny které jsem s Batmanem přečetl. Bruce Wayne, Jim Gordon ale ani Gotham nejsou takový, jaké je známe. O Batmanovi už deset let nikdo neslyšel, tak je jasné, že to má velký vliv na kriminalitu v Gothamu.


Na scéně se proto objeví gang Mutantů, který chce celé situace využít a převzít vládu nad městem. Starý Bruce nepoznává místo kde se narodil. Už dávno to není město netopýra. Je na čase zavolat Alfrédovi aby vyndal kostým ze skříně a hodil do pračky, protože Batmana je zapotřebí víc než kdy předtím.


Jenže proti Batmanovi nestojí jen jeho protivníci, ale i značná část obyvatel Gothamu, policie a dokonce i nejvýznamnější hlava přímo z bílého domu. Právě tato myšlenka dělá komiks tolik zajímavým. Je to onen politický podtext, který dodává tu správnou šťávu celému příběhu. Díky částem, ve kterých sledujeme televizní zpravodajství, můžeme vnímat rozdílné rakce a názory občanů, politiků nebo novinářů na návrat legendy Gothamu.


Dobrý příběh by měl být založen na kvalitních postavách. Naštěstí tohle Frank Miller ovládá velice dobře. Mimo starouše Bruce a (snad nikdy nestárnoucího) Alfreda, je nedílnou součástí tohoto eposu i Jim Gordon, který má pár dnů do důchodu. K Batmanovi se připojí i nová Robin (ano, je to totiž ona!). A svou úlohu zde hraje i "prezidentův chlapec" Clark Kent - Superman.


Samosřejmě do Batmanova příběhu patří několik padouchů. V úvodu se bude muset vypořádat s již zmíněným gangem Mutantů, poté se na scéně objeví napravený  Two-Face. Do hry se zapojí i "vyléčený" Joker, který má neskutečnou radost z Batmanova návratu, a tak dojde i na jejich poslední taneček při měsíčku. Proti Brucovi se nakonec postaví i jeho přítel Clark. Závěrečná bitva, Batman vs Superman, je opravdu vyvrcholením celého příběhu.


Příběh je tak silný, že vás k sobě přitáhne a nedovolí pustit. Ať je to svým originálním pojetím Batmana, nebo skvělou kresbou. Frank Miller stvořil jeden z nejlepších a nejzajímavějších počinů s Temným Rytířem. Komiks vydalo nakladatelství Crew. Pokud jste Návrat Temného Rytíře ještě nečetli, určitě si ho neváhejte sehnat. Zakoupit můžete třeba v Comicspointu. Rozhodně stojí za to si ho přečíst!


Žádné komentáře:

Okomentovat