pátek 11. března 2016

Blacksad


U Blacksada musím začít tím co by mělo být napsáno až na konci - toto je mistrovské dílo! Po všech komiksech, které jsem přečetl, se právě Blacksad řadí mezi ty vůbec nejoriginálnější. Jste-li odchováni na detektivkách, a nebo vás baví vše kolem 30. let a ujíždíte na noir záležitostech, je tenhle komiks přesně pro vás. 


Blacksad mě od prvních stránek pohltil svým příběhem a kresbou. Kniha obsahuje celkem čtyři hlavní příběhy ze kterých je cítit americká drsná škola a na konci ještě dva krátké. Celkem jsou zde dvě stovky stran. 

Hlavní postavou je černý panter John Blacksad. Osamělý soukromý detektiv který se do každého případu naplno ponoří. Protože hájí pravdu, občas se setká i s kdejakým grázlem kterému nějaké vysvětlování nestačí, dochází i na pěstní souboje. Potyčky a rvačky jsou v každém příběhu, a jsou skvělým zpestřením. 

Komiks je velmi pestrý, a v každém příběhu prožijeme s černým panterem jiné dobrodružství. V prvním příběhu bude Blacksad vyšetřovat vraždu své bývalé lásky. V dalším navštíví město kde vyšetřuje zmizení malé holčičky, barva pleti zde hraje velkou roli, a rasová nesnášenlivost kouká každému obyvateli města z očí. Ve třetím se setká s dávným přítelem a příběh se točí kolem hrozby jaderného útoku a komunistů. A v posledním ze čtyř hlavních příběhů se soukromé očko pokusí najít zmizelého jazzového muzikanta. 


U Blacksada je úžasná jeho atmosféra. Juan Díaz Canales umí perfektně akci, napětí a v neposlední řadě také romantiku. A vše je zabaleno do dokonalé kresby Guarnida. To jak umí nakreslit ruch města, stíny stromů, atmosféru jazzového klubu, karneval, a hlavně veškeré grimasy a nálady postav je naprosto úchvatné! 

Kniha vyšla v roce 2012 v rámci mistrovských děl evropského komiksu která vydává nakladatelství Crew. Jsem moc rád, že se mi toto dílo podařilo sehat. Můj výtisk je v  brožované vazbě (která je přesto kvalitně zpracovaná) ale i tak je v mé sbírce umístěn na horních příčkách. Méně než 5 hvězdiček dát nejde.


Žádné komentáře:

Okomentovat