pondělí 7. března 2016

Goon 1: Nic než utrpení


Mám rád komiksy, u kterých si můžu prostě odpočinout. A u tohohle komiksu nemusím přemýšlet ani tak nad dějem jako užívat si atmosféru, akci a v neposlední řadě velmi výjimečný styl humoru. Goon spadá do mnoha žánrů, a celkově je tedy dobře poskládanou směsicí hororu, fantasy a gangsterky.


Goon a jeho nejlepší kámoš a parťák Franky, žijící na území Lonely Street, vedou celkem "obyčejný život". Vymahači pro mafiánského bosse dona Labrazia jsou ale pěkně tvrdí hoši. Poznáme i hlavní zápornou postavu - Pátera monster, který se Goonovi snaží všemi možnými způsoby znepříjemnit život. Je libo Goona naštvat? Pošlete mu do cesty pár zombie. Při setkání s nějakou tou nedochcíplinou či jinou kreaturou jim Goon s Frankym neváhají pěkně urazit hlavu, nebo použít palebnou sílu. 


Co dělá tento komiks tolik zajímavým jsou určitě postavy, které jsou hodně originální. Někdy jsem si říkal, kam na ty nápady autor Eric Powell chodí. Goon je pořádnej tvrďák, jde z něj respekt, a naštvat bych ho vážně nechtěl. Naopak Franky to je pro mě hláškař. Menší hubenější chlápek s prázdnýma očima, a za každé situace z něj vypadne něco vtipného. Uznejte sami, kdo by s nimi nezašel na jedno. Nakonec i další postavy jsou super vymyšlené. Třeba takový Krkavec, Páter monster, všechny ty zombie a dokonce se setkáte i se Santou Klausem.


Kresba je vážně skvělá. Hezky barevná, jednoduchá a přesto plná detailů. Už dlouho jsem se nesetkal s knihou od jednoho autora, který by dokázal napsat fajn počtení, a rovnou ho i dobře namalovat. Ani si nevzpomenu, proč jsem pořízení Goona tak dlouho odkládal. A jestliže máte i vy rádi oddechovou literaturu u které se budete bez jakéhokoliv nucení bavit, stoprocentně sáhněte po tomto komiksu.


Aktuálně už nám Comics Centrum naservírovalo pátý díl (který můžete koupit ZDE) Já jsem zatím přečetl první tři knihy, chystám se na čtvrtou, a celkově jsem z této série velmi nadšený. Na závěr bych rád napsal, že kniha je svým zpracováním setsakra kvalitní. Pevná vazba je povedená, vše drží pohromadě a stránky (kterých je zde 144) jsou z tvrdšího papíru než na jaký jste zvyklí u klasických knížek.

Komiks "Goon 1: Nic než utrpení" si zaslouží 5 hvězdiček z 5.



Žádné komentáře:

Okomentovat