středa 16. března 2016

Deadpool: Drákulova výzva


Ano, je to pravda. Tohle je přesně ten typ knihy u které začnete číst prvních pár stránek a už nemůžete přestat. Pokud jste ještě nečetli Deadpoola, nebo se na něj teprve chystáte, připravte se na pořádnou porci zábavy a akční jízdy od Řecka až po "Ňůjórk".


Deadpool, pravé jméno tohoto žoldáka je Wade Wilson, u nás vyšel v českém jazyce poprvé. Ale o jeho původu se zde nic nedozvíme. Mezi jeho největší vlastnosti patří např. velmi rychlý léčivý faktor a dokonalé zacházení se zbraněmi. Mimo to je Deadpool celkem slušný magor! Komiks Drákulova výzva je o tom, jak si sám velký Drákula najme našeho antihrdinu, aby mu doručil "tajnou" zásilku, kterou je přímo Drákulova nevěsta. 


Po nalezení rakve s paní nevěstou začíná skvělá jízda. V níž bude Deadpool unikat Minotaurovi, upírům a všelijakým nestvůrám. Doručení zásilky mu bude chtít překazit také lovec upírů Blade. Příběh šlape jako po másle, a sám jsem se nestačil divit jak rychle mi čtení uteklo (knížku jsem musel odložit až pět stran před koncem, kdy mě manželka zavolala, ať jdu vykoupat dítě).


Ze začátku mi to nedalo, a musel jsem tohoto hrdinu hodně srovnávat se Spider-manem, se kterým jsou si hodně podobní. Je to hlavně jejich hláškováním, kdy za každé situace vyplivnou něco vtipného. Pravda, občas jsou to trošku slabší vtipy, ale z větší části to jsou výborné narážky a Deadpol umí každou situaci správně okořenit. Zde bych rád vyzdvihl český překlad, který je moc povedený, a upravený i na české události či osobnosti. 


V komiksu nechybí ani něco málo i té krve, a tak shlédneme kulkami prostřelené orgány, useknuté hlavy nebo umění v používání japonské katany. Deadpool je vážně magor, a to se mi na něm líbí. Komiks navíc nepostrádá krásnou mainstreamovou kresbu pánů Browna a Koblishe. Scénář mají na svědomí Brian Posehn a Gerry Duggan.  


Deadpool je pro mě určitě kladným překvapením. Na první česky přeložené vydání nemohla Crew zvolit lépe (zakoupit můžete ZDE). Nebudu lhát, že po Harley Quinn se kterou si je žánrově hodně podobný, jsem měl celkem strach jestli to nebude podobné i kvalitou (tím nechci napsat, že je Harley špatná, to není). Drákulova výzva je originální a odpočinkové čtení, které mě dostalo svým rychlým tempem a akcí. Těším se, až si o Deadpoolovi budu moct přečíst další komiks v češtině. 



Žádné komentáře:

Okomentovat